Hírek

Megérte elkísérnünk küldetésére a kapitányt – KRITIKA


Oly’ sok filmhez hasonlóan moziba tervezett alkotás volt A kapitány küldetése (The News of The World) is, amely azonban végül streamingre jött ki, ám ez semmit nem rontott a végeredményen. KRITIKA.


Amikor tavaly felröppentek az első, majd a további hírek is arról, hogy Tom Hanks végre westernben fog szerepelni, sok filmkedvelő megörült, ugyanis tulajdonképpen ez volt az egyetlen műfaj – talán a szuperhősfilmeket és a musicaleket leszámítva -, amelyben korábban még nem láthattuk a kétszeres Oscar-díjas színészt. A mű Paulette Jiles bestsellerén alapszik, amit csak idő kérdése volt, hogy mikor visznek vászonra. Erre most került sor.

A történet öt évvel az amerikai polgárháború után játszódik, amikor a veterán Jefferson Kyle Kidd kapitány azzal keresi a kenyerét, hogy városról városra jár, hogy híreket olvasson az embereknek, akiknek nincs rá idejük (vagy egyszerűen nem tudnak olvasni). A texasi prérin aztán találkozik egy tízéves kislánnyal, Johannával (Helena Zengel), akit a kiowa-indiánok neveltek, de a törzset lemészárolták, ő pedig árván maradt. Ráadásul angolul sem nagyon beszél, rokonai pedig az ország másik végén élnek, Kidd kapitány viszont vállalja, hogy eljuttatja a gyereket oda.

Akkoriban azonban egy ilyen kirándulás – szekéren – nem leányálom, sok veszély leselkedik a párosra, azonban éppen a kalandok azok, melyek szépen lassan kibontják kettejük kapcsolatát. Kezdetben rendkívül sok a kommunikációs nehézség is, de aztán bebizonyosodik, amit már rengeteg film és az élet is megmutatott nekünk: a szeretet, a barátság nyelve egyetemes, és az idő múlásával e között a két, teljesen mást megélt, máshonnan jött ember között is barátság szövődik.

Emellett is vannak apró üzenetek, tanulságok a filmben, ilyen például az olvasás fontossága, ami nem is elsősorban a regények olvasására vonatkozik (bár az is kétségtelenül fontos), hanem a tájékozottságra. Ebből akkor kapunk ízelítőt, amikor Kidd az út során – hírolvasásával – szembeszáll egy helyi kiskirállyal, aki a saját kis porpagandalapját akarja felolvastatni a „szakemberrel” a megyeieknek. Ez is egy olyan dolog, aminél mindegy, hogy 1870-et, vagy éppen 2021-et írunk – több helyről kell tájékozódni, és lehetőleg művelni kell magunkat.

A színészi játékra egyáltalán nem lehet panasz. Tom Hanks hiba nélkül hozza a rutinos, megfontolt, hirtelen mozdulatokat már nem tévő kapitányt (neki az ilyen jellegű performansz a kisujjában van), Helena Zengel pedig egész egyszerűen zseniális, hiszen annyira természetesen hozza az egész világgal harcban álló vad kölyköt, hogy meg sem fordul a fejünkben, hogy ez ne ő lenne. Nem is véletlenül jelölték Golden Globe-ra, amiről végül lemaradt, de minden bizonnyal láthatjuk majd őt még legalább a nomináltak között.

A kapitány küldetése összességében egy nagyon jó kis film, kétórás játékideje pont passzol a cselekményhez. Aki látott már westernt, az tudja, hogy itt nem lesz eget rengető csavar vagy fordulat, és nem is tömény akció a cselekmény kétharmada, és ez itt sem lesz másképp - és talán ez egyetlen, minimális gyengepontja is az alkotásnak. Mindent összevetve ez egy különös road movie, amely két ember barátságát meséli el, és teszi ezt egy remek köntösben, Dariusz Wolskin képeivel, Paul Greengrass rendezésében. Bátran ajánljuk, hogy aki teheti, kísérje el küldetésére a kapitányt!


ÉRTÉKELÉS: 8/10POLGÁR GÁSPÁR