Hírek

Érdekességek a 63 éves Gary Oldmanről


Március 21-én ünnepli 63. születésnapját az Oscar-díjas Gary Oldman, mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttünk tíz, sokak által talán nem ismert érdekességet a kiváló színész karrierjével és életével kapcsolatban.


Gary Leonard Oldman 1568. március 21-én látta meg a napvilágot Londonban. 1979-ben diplomázott a Rose Bruford Drama College ösztöndíjasaként, majd ezt követően számos színpadi darabban játszott. Filmes áttörését az 1986-os Sid és Nancy hozta meg számára, amelyben a Sex Pistols basszusgitárosát, Sid Vicioust formálta meg. Az ezt követő munkásságát szinte lehetetlen részletezni, megannyi filmben láthattuk – például a kritikusok által a legjobbjának The Firmben, a Harry Potter-filmekben, a Hannibalban, a Christopher Nolan-féle Batman-mozikban vagy Az ötödik elemben.

Ezek felsorolása reggelig tartana, így nem is vesznénk el ebben az adatmennyiségben, ám fontos megemlíteni, hogy 2017-ben – közel négy évtizednyi hajtás után – végre megkapta a Golden Globe-ot és az Oscart is, méghozzá Winston Churchill karakterének vászonra viteléért (A legsötétebb óra). Sőt, az idei gálán ismét ott lesz a jelöltek között a Legjobb férfi főszereplő kategóriájában, a David Fincher rendezésében készült, a szakmában igen nagyra tartott Mank címszerepéért.

Na, de a legfontosabb: Boldog Születésnapot kívánunk Gary Oldmannek, és nézzük azokat a beígért érdekességeket!

-        1991. augusztus 8-án letartóztatták ittas vezetésért, és csak másnap reggel engedték ki a fogdából, ráadásul csak óvadék fejében. Az autóban nem egyedül utazott, hanem jóbarátjával, Kiefer Sutherlanddel.

-        Azzal, hogy Winston Churchillt alakította A legsötétebb órában, ő lett a harmadik színész, aki Oscar-t kapott egy brit miniszterelnök megformálásáért. Korábban ez George Arlissnak (1929) és Meryl Streepnek (2011) sikerült.

-        Esélyes volt két Jim Carry-szerepre is, ám sem a Truman Show, sem az Ember a Holdon esetében nem rá esett a rendező választása.

-        Két filmben is feltűnt a vásznon első felesége, Lesley Manville oldalán: a már említett, sokat dicsért The Firmben (1989), valamint a Karácsonyi énekben (2009).

-        Nem tudni, mi lett volna, ha elvállalja, de végül visszautasította 1990-ben az Ollókezű Edward címszerepét, amit így Johnny Depp kapott, és elindította őt a valódi hírnév felé vezető úton.

-        Több hollywoodi színész is Oldant nevezte meg kedvenc színészének, illetve olyan személynek, aki inspirálja őt. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Tom Hardy, Brad Pitt, Joseph Gordon-Levitt és Ryan Gosling is.

-        Az Empire magazin 2007-ben a filmtörténelem 100 legszexisebb színésze közé választotta.

-        Gyermekkorában zongorázott, később pedig énekléssel is próbálkozott, és akkor szeretett bele a színészetbe, amikor Malcolm McDowell alakítását a Long Ago, Tomorrow című alkotásban (1971).

-        1993-ban tagja volt a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének.

-        Különböző beszédhangon (például más akcentussal) szólalt meg közel az összes filmben, amelyben valaha szerepelt.


Aki még több érdekességet szeretne olvasni Gary Oldmanről, az az IMDb weboldalán, IDE kattintva megteheti!

 

POLGÁR GÁSPÁR