Hírek

Érdekességek a 84 éves Jack Nicholsonról


A Föld napján ünnepli születésnapját Jack Nicholson, idén ráadásul már a 84.-et, mi pedig ezen apropóból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a háromszoros Oscar-díjas legendáról.

Nicholson 1937. április 22-én született a New Jersey állambeli Neptune Cityben. Nagyar hamar a saját lábára állt, és mindenféle színészi tanulmányt mellőzve került kamera elé, és az 1969-es Szelíd motorosok hozta meg neki az igazi áttörést - a többi pedig már történelem. Nem is húzzuk az időt, jöjjenek a triviák!


- Azt talán mindenki tudja róla, hogy két főszereplői aranyszobrocskáját a Száll a kakukk fészkére és a Lesz ez még így se című filmekben nyújtott alakításaiért kapta, ám mellékszereplői Oscarját egy kevésbé ismert művel a Becéző szavakkal érdemelte ki.

- Los Angeles-i évei elején postai ügyintézőként dolgozott a Tom és Jerry alkotóinál ,William Hannanál és Joseph Barberánál, akik animátori állást is ajánlottak neki, amit visszautasított, mondván, színészi karrierjére szeretne koncentrálni.

- És, ha már visszautasítás: Francis Ford Coppola felkérte őt, hogy játssza el Michael Corleonét A Keresztapában (1962), ám Nicholson nemet mondott, arra hivatkozva, hogy szerinte egy valódi olasznak kell alakítania a karaktert. Így esett a választás aztán Al Pacinóra, és hát, az sem egy rossz karrier kezdete lett, mint tudjuk. 

- Jack hatalmas LA Lakers-fan, saját széke van a STAPLES Center első sorába. Nagyon ritkán hagyja ki a csapat hazai meccseit, bár az utóbbi időben - a koronavírus-járvány miatt nem volt egyszerű dolga. Állítólag a New York Yankeesért is hasonlóan rajong.

- Nem rossz ómen, ha egy hölgy Nicholson oldalán játszik: mindhárom film esetében, amiért a színész Oscart kapott, a női főszereplő is gazdagodott egy akadémiai díjjal: Louise Fletcher (Száll a kakukk fészkére), Shirley MacLaine (Becéző szavak) és Helen Hunt (Lesz ez még így se) is megkapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést az említett három alkotásban. 

- A Batmanben alakított Joker karakterének eljátszására maga a képregény megalkotója, Bob Kane ajánlotta őt.

- Gene Hackman mellett ő a másik színész, aki azután hódította el a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, hogy megkapta a legjobb főszereplőnek járó díjat.

- Számos elismerése mellett az Amerikai Film Intézet (AFI) életműdíját is megkapta, méghozzá 1994-ben. 

- A Nemzeti Birkózó Szövetség (NWA) készített számára egy saját övet, amit egyik szülinapjára ajánlottak neki, így tisztelegve a sportágat igencsak kedvelő színész előtt.

- Minden szerepébe elképesztően beleéli magát, és áldozatokat is kész hozni: a 2007-es Bakancslistáért például kopaszra borotválta a fejét.


Bár Nicholson már nem aktív, mi régi filmjeit is örömmel nézzük, és innen is Boldog Születésnapot kívánunk neki!POLGÁR GÁSPÁR