Hírek

A születésnapos Al Pacino 5 legjobb alakítása


Ma, azaz vasárnap ünnepli 81. születésnapját a világ egyik legjobb színésze, Al Pacino, mi pedig ennek okán készítettünk egy rövid összeállítást az általa nyújtott legjobb alakításokból.

Alfredo James Pacino 1940. április 25-én látta meg a napvilágot New Yorkban, és A Keresztapával berobbant a filmvilágba, egyúttal beírta magát a filmtörténelembe. Karrierjét tekintve hihetetlen, hogy csak egy Oscar-díja van, ám nem inkább az Akadémiát minősíti, nem őt. Na, de ne szaporítsuk a szót, jöjjenek a kedvenc filmjeink a legendás aktorral!


A KERESZTAPA-TRILÓGIA

Ahol minden kezdődött. Senkinek sem kell bemutatni Francis Ford Coppola remekművét, az újkori gengsztereposzok alapját, amelyben Pacino alakítja a fiatal Michael Corleonét, aki az első részben mint a család legzöldfülűbb, tiszta kezű tagja, ám a háromfelvonásos darab végére szépen apja (Marlon Brando) nyomdokaiba lép, és ő lesz a családfő. Pacinónak nem véletlenül jött az Oscar-jelölés az első két részért, tökéletesen bújt a famíliát összefogni kívánó, azt minden elé helyező, megfontolt maffiózó bőrébe.


SZEMTŐL SZEMBEN

Sokan nem tudják, de Az ír előtt Al Pacino és Robert De Niro csupán kétszer játszottak egy filmben, melyek közül a jobb egyértelműen a Szemtől szemben volt. Itt De Niro a rosszfiú, a bankrabló Neil McCauley, Pacino pedig az őt üldöző, munkamániás, magát teljesen kifacsaró zsaru, Vincent Hanna aki félre tudja tenni személyes érzéseit, hogy megállítsa. A két színészóriásnak csupán pár percnyi közös jelenet jut, de már attól is szikrázik a vászon, ezért mindenképp érdemes megnéznie annak, aki még nem látta.


EGY ASSZONY ILLATA

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból az a film, amiét Pacino a már egyetlen Aranyszobrocskáját kapta. Emberünk ezúttal egy vak nyugállományú alezredes, Frank Slade bőrébe bújik, aki Hálaadáskor New Yorkba utazik, hogy egy kicsit kikapcsolódjon, élvezze az életet, és ehhez társul hozzá a fiatal Charlie Simms (Chris O'Donnell) is. Charlie nagy leckét kap tanítójától, de a találkozás mindkettejük életére hatással lesz.


AZ ÍR

Pacino hosszú idő után vállalt szerepet komoly filmben, de nem gondolnánk, hogy különösebben motiválni kellett volna őt, hiszen első alkalommal dolgozhatott együtt Martin Scorsesével, és tette mindezt egy három és félórás gengsztereposzban. A színész alakítja a rejtélyes körülmények között eltűnt szakszervezeti vezetőt, Jimmy Hoffát, és teszi mindezt akkora beleéléssel, hogy az Akadémia is adott neki egy jelölést. Persze, partnerekben sem volt hiány, De Niróval, Joe Pescivel, Harvey Keitellel nem annyira nehéz az élet, de Az ír teljességéhez a minden jelenetében tündöklő Pacino a leginkább nélkülözhetetlen.


FEDŐNEVE: DONNIE BRASCO

Persze, egy újabb gengszterfilm. Ez azonban a többitől sok mindenben elüt, leginkább azért, mert egy Donnie Brasco álnéven beépült ügynök (Johnny Depp) szemszögéből kalauzol el minket az alvilágban, ahol Al Pacino bújik a kissé tesze-tosza, lúzer gengszter, Ben Ruggeiro bőrébe. A színész ebben az esendő szerepben zseniális, ráadásul közte és Depp között nagyon erős a kémia, így a bő kétórás játlkidő - melyben azért szorítunk, hogy valahogy érjen jó véget az egyre csak a szakadék felé haladó történet - nagyon észrevétlenül repül el.


+1: A SEBHELYESARCÚ

Hát igen. Alighanem az a film, amivel sokan azonosítják a színészt. Bár egy ilyen asszociáció nem feltétlenül helyes, tény, hogy Brian De Palma alkotásában Pacino minden megmozdulása életre kel előttünk, és úgy formálja meg a kubai bevándorló fenegyereket, az AK26 által is megénekelt Tony Montanát, hogy egy másodpercig sem gondolkozunk azon, hogy ne lenne igaz, amit látunk. Az alkotás - akárcsak az előbbiek - szerepel a filmtörténelem nagy könyvében, és nem is ok nélkül, hiszen nincs sok ennyire lenyűgöző mozi a feltörekvő kisember mohóságáról és tragédiájáról.