Hírek

Érdekességek az immáron 91 éves, még mindig aktív, legendás Clint Eastwoodról


Ma, azaz május 31-én ünnepli 91. születésnapját az irigylésre méltó pályafutással rendelkező, színész, rendező és producer, Clint Eatswood, mi pedig ezen apropóból jó néhány érdekességet elhoztunk a spaghettiwesternek egykori királyáról.

A senkiéhez sem hasonlítható nézéssel megáldott Eastwood 1930. május 31-én látta meg a napvilágot San Fransico városában. Pár kisebb szerep után egyértelműen a dollár-trilógiával tett szert nagy ismertségre, főleg az Egy maroknyi dollárét és a Pár dollárral többért filmeket követő harmadik epizóddal, az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúf című mozival. 

Onnantól kezdve olyan, mára kultfilmmé váló alkotásokban játszott, mint - a teljesség igénye nélkül - a Kémek a Sasfészekben, a Kelly hősei, a Piszkos Harry, a Szökés Alcatrazból, a Rózsaszín Cadillac, vagy A szív hídjai. Később pedig rendezőként, saját filmjeinél pedig producerként is karrierbe kezdett, nem is akármilyenbe, hiszen a saját maga által dirigált alkotásokban előszeretettel szereplő Eastwood négy Oscart is zsebre tehetett: Kettőt a Nincs bocsánatért, kettőt pedig a Millió dolláros bébiért (mindkettő esetében a Legjobb film és a Legjobb rendező kategóriájában).

Jöjjön azonban most pár olyan trivia, amiket nem biztos, hogy mindenki tudott a 91 esztendősen is rendre új művel jelentkező legendáról!


1959-es, Rawhide-ban kapott szerepét annak köszönhette, hogy egy barátját látogatta meg a CBS stúdiójában, és az illetékesek azt mondták, ő kell nekik, mert úgy néz ki, mint egy cowboy.

A Gorillaz-együttes egyik leghíresebb, nekik nagy ismertséget hozó száma az ő nevét viseli: a banda 2001-ben rengeteg slágerlista élért elfoglalta a Clint Eastwood című muzsikával.

Rendezőként - és a Legjobb film-kategória miatt producerként - számos díjra jelölték, színészként azonban csupán egy alkalommal kaphatta volna meg az Oscart, ám 2005-ben Jamie Foxx elhappolta előle az aranyszobrocskát Ray Charles megformálásáért.

A kedvenc színésze James Cagney.

1994-ben a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének tagja volt.

Amikor direktorként is közreműködik egy filmben, nem szereti a tesztvevítéseket, és mellőzi is azokat, ugyanis feleslegesnek gondolja azt az alkotások megjelenése előtt.

Korábban Michael Chekhovtól vett színészleckéket Hollywoodban.

Ő volt az egyik jelölt az 1978-as Superman-film főszerepére, de visszautasította a felkérést, ahogyan egy évvel később az Apokalipszis most esetében is, ahol WIllard kapitány alakítására lett volna lehetősége.

Annak ellenére, hogy filmjeiben rengeteg alkalommal dohányzik, a való életben soha nem szív el egyetlen cigarettát sem.

Gyűlöli, ha írnak róla, akkor is, ha csak pozitívan teszik ezt.


Reméljük, azért  mi kis írásunk kedvére való lenne, de ha nem is jut el hozzá, bízunk benne, hogy jókívánságaink igen: Isten éltesse a legendás Clint Eastwoodot!POLGÁR GÁSPÁR