Hírek

Csak még egy kérdés – Ezek a rajongók kedvenc Columbo-részei


Kereken tíz éve hagyott itt minket Peter Falk, mindenki Columbo hadnagya, mi pedig a szomorú évfordulóra egy vidámabb listát hoztunk: a fanatikusok kedvenc részeit a legendás sorozatból!

10. Végzetes gyakorlat (An Exercise in Fatality)

Milo Janus átveri üzlettársát, Gene Staffordot, aki rájön erre, ezért a csalónak el kell őt hallgattatnia. Erre egy remek tervet eszel ki, és a gyilkosságot balesetnek álcázza, magának pedig tökéletes alibit biztosít. Azonban Columbo nem véletlenül Columbo, nem hagyja meglógni Milót. Személyes kedvenc, minden idők egyik legjobb bizonyítási csattanójával.


9. Gyilkosság a műtőasztalon (A Stitch in Crime)

A neves szívsebész, Dr. Barry Mayfield (akit nem más, mint a Star Trekből ismert Leonard Nemoy játszik) el akarja tenni láb alól kollégáját, Dr. Edmund Hidemannt, amiért az ki akarja őt fúrni kettejük közös kutatásából. Szívszélhűdésnek beállított ármánykodása jól is halad, de az egyik nővér rájön a dologra, ez pedig az életébe kerül. Columbo figyelmét viszont semmi nem kerüli el.


8. Negatív reakciók (Negative Reactions)

A sikeres és gazdag fényképész, Paul Galesko (akinek bőrében a ’70-es évek egyik népszerű színészét, Dick Van Dyke-ot láthatjuk) úgy látja, egyetlen módja, hogy véget vessen házasságának az, ha megöli a feleségét. Mindezt emberrablásnak tünteti fel, a bűntényt pedig egy korábbi bűnözőre akarja kenni. Bár látszólag minden sínen van, a Hadnagy Úr előkerül, és sok, csak még egy kérdést feltéve végül rájön az igazságra.


7. Zavaros vizeken (Troubled Waters)

A mexikói luxushajó-kiránduláson Rosana Wells énekesnő megzsarolja gazdag, nős szeretőjét, Hayden Dezingert, aki ezért megöli, a gyilkossággal pedig egy másik énekest hoz összefüggésbe, ráadásul megdönthetetlennek tűnő alibije is van. Pechére viszont Columbo is a hajó fedélzetén tartózkodik, mivel soha nem látott feleségével nyaral, és éppen nincs jobb dolga, minthogy nyomozzon egy kicsit az ügyben.


6. Embert barátjáról (A Friend in Deed)

Hugh Caldwell hirtelen elhatározásból megöli feleségét, viszont a körülményekből kifolyólag szüksége van egy alibire. Éppen ezért megkéri barátját, Mark Halperint, a rendőrparancsnokot, hogy falazzon neki. Egy nappal később fordul a kocka: Mark kéri ugyanerre Hugh-t. Columbónak egyből gyanús lesz a történet, pláne akkor, amikor a két jómadár megpróbálja a két gyilkosságot egy rablóra kenni, ezért főhösünk leleményes csapdát állít, hogy fényt derítsen az igazságra. Ez is az egyik kedvencünk, igazán ötletes fináléval.


5. A szuperintelligens gyilkos csődje (The Bye-Bye Sky High I.Q. Murder Case)

Oliver Brandt egy rendkívüli értelmi képességekkel megáldott emberekből álló klub társelnöke, ám felesége pénzügyi életvitele miatt lop a kasszából. Amikor társa erre rájön, Oliver örökre elhallgattatja őt. Sütnivalójából kifolyólag ezt nem amatőr módon teszi, de erőfeszítései hiábavalók, hiszen az ügyre természetesen Columbót jelölik ki, az ő eszén pedig egy zseni sem járhat túl.


4. Szemfényvesztő (Now You See Him)

A híres Los Angeles-i bűvész, Santini „kénytelen” megölni üzlettársát, Jesse Jerome-ot, aki megzsarolja az előadót annak múltbéli titkával. Persze Santini ha ugyan nem is varázslattal, de egy ügyes trükkel hibátlan alibit teremt magának, ám Columbo így is döntő bizonyítékot tud előhúzni a kalapjából.


3. Kapj el, ha tudsz! (Try and Catch Me)

A krimiíró Abigail Mitchell számára már nem sok cél maradt: szeretné bosszút állni unokahúga haláláért annak egykori férjén, Edmundon, ugyanis őt okolja a fiatal lány haláláért. Ki is eszel egy fondorlatos tervet, amit végre is hajt, ám Columbo addig nem nyugszik, míg utána nem jár az eseményeknek, és logikájának köszönhetően sikerül is sarokba szorítania a kedvesnek tűnő asszonyt.


2. Gyilkosság könyv szerint (Murder by the Book)

Ken Franklin (akit a több epizódban is látható Jack Cassidy alakít) egy krimiírópáros egyik tagja. Amikor partnere, Jim Ferris bejelenti, hogy innentől ő szólóban folytatná, Ken bepánikol, mert ezzel kiderülne, hogy ő nem is igazán ért az íráshoz, hiszen az érdemi munkát Jim végzi. Antihősünk számára a gyilkosság tűnik az egyetlen jó döntésnek, ám pechére egy zsaroló szemtanúval is szemben találja magát, és akkor szivarozó, ballonkabátos emberünkről még szót sem ejtettünk. Ezt a részt egyébként nem mellesleg Steven Spielberg rendezte.


1. Vihar egy pohár borban (Any Old Port in a Storm)

A szenvedélyes borgyűjtő, Adrian Carsini teljesen kikel magából, amikor megtudja, hogy könnyelmű, vagány féltestvére, Rick el akarja adni a földet, amin a családi borospince van. Utóbbi ráadásul egy olyan társaságnak szolgáltatná át a birtokot, amely olcsó, vacak borokat árulna. Adrian ezért búvárbalesetnek álcázva végez fivérével, ám feltűnik a színen Columbo is, aki saját fegyverével csalja lépre Adriant.A rangsort a Columbophile szavaztatta meg tette közzé, és a 2020. decemberi állást tükrözi.POLGÁR GÁSPÁR