Hírek

Tehetség, karakter, karizma, sárm – a 78 éves Robert De Nirót köszöntjükAugusztus 17-én, azaz kedden ünnepli 78. születésnapját minden idők egyik legjobb színésze, a kétszeres Oscar-díjas Robert De Niro, mi pedig karrierje rövid bemutatása mellett pár érdekességet is hoztunk a legendás aktorról.


Az olasz felmenőkkel rendelkező Robert Anthony De Niro Jr. New York városában, Manhattan kerületében született 1943. augusztus 17-én. Az HB Studióban, a Stella Adler Konzervatóriumban és Lee Strasberg Színészstúdiójában is tanult, míg 1968-ban debütált az Üdvözletek (Greetings) című filmben. Ezt egy nem annyira ismert szerep követte, majd jött az első, Martin Scorsesével forgatott alkotása, az Aljas utcák (Mean Streets, 1973).

Ezzel már abszolút felkerült a hollywoodi palettára, és Francis Ford Coppola vele játszatta el a fiatal Vito Corleonét A Keresztapa második részében (1974). Ez az együttműködés mindkét félnek gyümölcsöző lett, hiszen a filmet a kritikusok és a rajongók is imádták, De Niro pedig alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart is. Ezt két klasszikus követte, és az 1976-os Taxisofőrért (Taxi Driver) és az 1978-as A szarvasvadászért (The Deer Hunter) is jelölték a Legjobb férfi főszereplő-kategóriában, és ezeket még ugyan nem váltotta díjra, két évvel később, a bokszoló Jake La Motta megformálásáért már megkapta az Aranyszobrocskát a Dühöngő bikáért (Raging Bull), amely neki máig az utolsó.

A komédia királya (The King of Comedy) című moziban is emlékezetes volt, akárcsak Sergio Leone Volt egyszer egy… Amerikájában (Once Upon a Time in America). Kétségkívül ezekben az években élte színészi pályája csúcsát, de a ’90-es években is a topon volt. Elsőként jött a Joe Pescinek Oscart hozó Nagymenők (Goodfellas) 1990-ben, majd 1991-ben a Cape Fear: A rettegés foka (Cape Fear), az Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life), majd rendezőként is bemutatkozott a nagy elismeréseket kapó Bronxi mesével (A Bronx Tale). Az 1995-ös Casinót is imádtuk (a Nagymenőkhöz hasonlóan itt is gengszterkaraktert kapott), majd az ugyanebben az esztendőben megjelenő Szemtől szembent is (Heat), melyben megmutatta, akciófilmben is megállja a helyét.

A 2000-es évek elejétől aztán több, limonádé-jellegű vígjátékot is elvállalt, hol igényesebbeket, hol kevésbé igényeseket. Az Apádra ütökben és annak folytatásaiban nyújtott ex-CIA-ügynök após bőrében rengeteget nevettetett minket, és a Csak egy kis pánik (na meg a Még egy kis pánik), valamint a Vérmesék is mosolyt csalt az arcunkra.

Aztán a 2010-es évek végére szerencsére visszatért a komolyabb szerepekhez, már a Jokerben látható apró felbukkanása is öröm volt, hát még Az írben (The Irishman) nyújtott játéka. Szerencsére még mindig nem hagyta abba mesterségét, jelenleg ismét Scoresével munkálkodik, Leo DiCaprióval közösen – a Killers of the Flower Moon című, igaz történeten alapuló drámát remélhetőleg minél előbb láthatjuk majd. Sőt, De Niro januárban David O. Russel projektéhez is aláírt, így az egyelőre cím nélküli műben többek között Christian Bale és Margot Robbie oldalán tűnik majd fel.


Jöjjön pár érdekesség a 78 esztendős legendáról!


Az angol 4-es csatorna (Channel 4) szavazásán minden idők második legnagyobb filmsztárjának szavazták meg – egy hajszállal csúszott le az első helyről Al Pacino mögött.

Scorsesével egy környéken, a manhattani Greenwich Village városrészben nőttek fel, mindössze pár háztömbnyire egymástól. Soha nem beszéltek, de 1972-es bemutatásukkor szembesültek vele, hogy korábban már többször is látták a másikat. Hogy aztán ebből mi lett? Tíz + egy közös, sikeresebbnél sikeresebb film.

Ő volt az első vendég az azóta megkerülhetetlen Jimmy Fallon 2009-ben induló, Late Night with Jimmy Fallon című műsorában. A műsorvezetőnél a közelmúltban is járt, és ott derült ki, hogy azelőtt soha nem látott még kutyát. Ezt a vicces videót IDE kattintva lehet megnézni.

Folyékonyan beszél olaszul és franciául. Amikor Vito Corleone szerepére készült, négy hónapot töltött Szicíliában, hogy megtanulja az ottani akcentust – és ezt az erőfeszítését siker is koronázta.

Ahhoz, hogy a Cape Fearben megformált Max Cady bőrébe bújjon, 5000 dollárt fizetett egy fogorvosnak, hogy csúfítsa el a mosolyát, A forgatás befejezését követően 20 ezer dollárjába került, hogy fogai ismét régi fényükben ragyogjanak. A filmben látható tetoválásai egyébként zöldségfestékkel készültek, és pár hónapig maradtak a bőrén.


Innen is Boldog Születésnapot kívánunk Robert De Nirónak, és reméljük, még jó sokáig láthatjuk őt a legmagasabb polcon!

 


POLGÁR GÁSPÁR