Hírek


ÚJRA ITT VANNAK A BOSZORKÁNYOK!


ÚJRA ITT VANNAK A BOSZORKÁNYOK!

Anne Hathaway vezeti a gonoszok szövetséget, Octavia Spencer pedig árva unokáját védi Roald Dahl regényének újrafilmesítésében, Robert Zemeckis jóvoltából.


Roald Dahl kesernyés humora időtálló. 1990-ben A boszorkányok már vászonra került Anjelica Huston elsöprő gazemberségének képében. Most Anne Hathaway a kiemelt gonosz, és bonyolult CGI-trükkökkel tölti ki a Nagy Főboszorkány szerepét. A történet  Robert Zemeckis újrafeldolgozásában közelebb áll a forrásanyaghoz, miközben a történetet az 1980-as évek Angliájáról a 60-as évek végére, Alabamába felé tereli .

Részletek


2020. október 22.

Egy új tanulmány szerint a Sinister minden idők legfélelmetesebb horrorfilmje


Egy új tanulmány szerint a Sinister minden idők legfélelmetesebb horrorfilmje

A Science of Scare (A félelem/megijedés tudománya) elnevezésű projektben százórányi horror levetítése során keresték a kutatók a választ arra, melyik minden idők 35 legijesztőbb horrorfilmje.

 

A kísérletet végzők 50, jobbára kritikusok és IMDb- illetve Rotten Tomatoes pontszámok által választott filmet vettek be a vizsgálatba, és minden művet 50 emberrel nézettek meg, közben pedig mérték a pulzusukat, és arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az a nyugalmi helyzethez képest, és persze adott esetben milyen hosszan marad fent az emelkedett állapot.

Ezen módszerek alapján az az eredmény jött ki, hogy az Ethan Hawke főszereplésével készült Sinister (2012) a legfélelmetesebb, azt az Insidious (2010) követi, a dobogó legalsó fokára pedig a Démonok között (2013) tudott fellépni.

Részletek és teljes lista


2020. október 22.

A DISNEY ÓVATOS A RÉGI FILMEK HANGVÉTELÉVEL


A DISNEY ÓVATOS A RÉGI FILMEK HANGVÉTELÉVEL

A rasszista sztereotípiákat és más problémás elemeket felvonultató klasszikus filmek új tartalmi figyelmeztetést tartalmaznak a Disney + -on.
Amikor a nézők úgy döntenek, hogy olyan filmeket játszanak le, mint a „Dumbo”, „Aladdin”, „Peter Pan”, és a „Svájci család Robinson” a Disney streaming szolgáltatásban, írásos tájékoztatást adnak a film „negatív ábrázolásáról és / vagy helytelen bánásmódjáról” emberek vagy kultúrák sérelmére”, 12 másodpercig látható a képernyőn. Az üzenet nem hagyható ki.

A Disney Stories Matter szerint a vállalat egy olyan tanácsadó testülettel vizsgálja felül a múltbeli címeket, amely külső szervezetekből áll, mint például az African American Film Critics Assn., Az ázsiai pacifics szórakoztató szervezetek koalíciója, a National Assn. a latin független producerek, a GLAAD Média Intézet és mások.

A problémásként azonosított könyvtárcímek szerkesztése vagy eltávolítása helyett a tudomásulvétel és a viták a cél, hogy az emberek tanulhassanak ezekből a hibákból. (A „Song of the South”, egy 1946-os film, amelyet annyira rasszistának tartanak, hogy soha nem szerepelt a Disney + könyvtárban, továbbra sem elérhető.)

RÉSZLETEK2020. október 21.

Tom Cruise az amerikai haditengerészet tiszteletbeli pilótája lett


Tom Cruise az amerikai haditengerészet tiszteletbeli pilótája lett

Tom Cruise, az 1986-os Top Gun főszereplője, valamint a film producere, Jerry Bruckheimer is tiszteletbeli pilóta lett az amerikai haditengerészetnél, elismerésként, hogy a filmmel javítottak a flotta megítélésén, valamint népszerűsítették is azt.

A Top Gun minden korábbinál jobban fókuszált a haditengerészet légiflottájára, és olyan hősiesen, magasztosan ábrázolta a pilótákat és az egész közeget, hogy a Navy szerint ezzel teljesen átalakult a köztudatban róluk szereplő kép, melynek köszönhetően nőtt az állampolgárok jelentkezési kedve is.

A film folytatását, a Top Gun: Maverick-et egyébként idén tervezték bemutatni, de sok más alkotáshoz hasonlóan ennek a műnek is jövőre tolódott a premierje.

Részletek


2020. október 20.

JEFF BRIDGES RÁKOS!


JEFF BRIDGES RÁKOS!

A színész a Twitteren jelentette be, hogy lymphomát (a nyirokmirigy rosszindulatú tumorát) állapítottak meg nála.

Elmondta, hogy a betegsége nagyon súlyos, de komolyan veszi, jó kezekben van, és az esélyeit is jónak mondják az orvosok.

Jeff Bridges jól ismert a magyar közönség előtt is, elsősorban a Nagy Lebowskiban nyújtott alakításáért.

2010-ben Oscar díjjal jutalmazták az Őrült szív férfi főszerepében.

Bridgess tweetje itt olvasható

 


2020. október 20.

SZEXUÁLIS BŰNÖZŐT LŐTTEK MEG A PARAMOUNT STÚDIÓBAN


SZEXUÁLIS BŰNÖZŐT LŐTTEK MEG A PARAMOUNT STÚDIÓBAN

Egy szexuális bűntett miatt nyilvántartott férfi vasárnap éjjel bemászott a Los Angeles-i Paramount Studios területére, majd tűzharcba keveredett a rendőrséggel.

A rendőrséget (LAPD) a stúdió biztonsági rendszere riasztotta. Helyszínre érkezésük után a behatoló elbarikádozta magát, és tüzet nyitott a rendőrökre. Válaszul több találat is érte. 

Az akció befejezéséhez helikoptereket és kutyás alakulatokat is bevetettek. Egyelőre nem tudni, hogy a tettes miért éppen a filmstúdiót választotta a behatolás helyszínének.


2020. október 19.

Már a kínai mozik bevétele a legmagasabb idén


Már a kínai mozik bevétele a legmagasabb idén

Míg Észak-Amerikában sorra zártak és zárnak be a mozik a koronavírus-járvány miatt, addig Kínában újranyitnak, és ez elég is volt ahhoz, hogy az ázsiai ország a hétvégén átvegye a vezetést a jegybevételeket tekintve.

Vasárnap a kínai mozik egész éves összbevétele elérte az 1, 988 milliárd dollárt, szemben az Egyesült Államokban könyvelt 1, 937 milliárddal. Ezzel Kína lett az az ország, ahol ebben a naptári esztendőben a legtöbb bevételt termelték ki a filmszínházak.

Ez persze nem annyira meglepő annak ismeretében, hogy az USA-ban több mozihálózat is részlegesen vagy teljesen bezárt a koronavírus elleni védekezés miatt, míg Kínában épp az utóbbi időben kezd helyreállni a forgalom. Az elemzők persze már régen megjósolták, hogy egyszer bekövetkezik ez a fordulat, ám gyakorlatilag a mozgókép megszületése óta Észak-Amerika volt az éllovas e tekintetben – csak hát a világjárvány ebben a gazdasági szektorban is változásokat hozott.

Részletek


2020. október 19.

A TWIN PEAKS SZTÁRJA ROOSEVELT SZEREPÉRE KÉSZÜL


A TWIN PEAKS SZTÁRJA ROOSEVELT SZEREPÉRE KÉSZÜL

A sorozat története arra a periódusra esik, amikor a náci megszállás elől egy Norvégiából az USA-ba menekült asszony rábírja az elnököt, hogy vegyen fokozottabban részt a kibontakozó világháborúban.

Kyle MacLachlan most 62 éves, és 1984 óta ismert a filmrajongók előtt, a Dűne, majd a Kék bársony nyomán. Ezután következett A szerelem Harley Davidsonon érkezik (1990), és olyan sorozatok, mint a  Született feleségek és a Szex és New York.

Leghíresebb menetelése a Twin Peaks-sorozat volt, és most egy újabb jelentős próba előtt áll, Roosevelt elnök szerepében, ami karakterére és megjelenésére tökéletesen illik.

Részletek 


2020. október 18.

"AHOGY LÁTTAM" - EGY BENNFENTES FOTÓS EMLÉKEI


"AHOGY LÁTTAM" - EGY BENNFENTES FOTÓS EMLÉKEI

Pete Souza furcsa politikai figurává vált most, mert a Fehér Ház hivatalos fotósának kulisszatitkaiból lép elő. "Árnyék: Két elnök meséje" című könyve lett  az "Ahogy láttam" című dokumentumfilm alapja.


A film bennfentes nézőpontból mutatja be Barack Obama elnökségét, Souza elfogulatlan lencséjén keresztül.

Souza fotósként szolgált már a Reagan-féle Fehér Házban, és amikor megkeresték Obama működésének krónikájára, már egy lenyűgöző szakmai háttér állt mögötte. 

A tapasztalatok sokaságát Souza számára Oszama bin Laden meggyilkolása, a Sandy Hooknál megölt gyermekek családjaival való vergődés, vagy a Legfelsőbb Bíróságnak a melegek házasulási jogáról szóló ítélete kínálja, rengeteg más történettel együtt.

Részletek (CNN)

A film előzetese


2020. október 17.

Nicolas Cage tovább rombolja egykori nimbuszát


Nicolas Cage tovább rombolja egykori nimbuszát

Új sci-fi akciófilmmel érkezik novemberben az Oscar-díjas Nicolas Cage, de bátran kijelenthetjük, a Jiu Jitsu-val nem törhet majd nagy babérokra.

Hol van már 1996, amikor említett színészünk a Las Vegas, végállomás című filmért bezsebelte az Aranyszobrocskát? Persze, azóta játszott számos, kiváló moziban, ilyen volt például A szikla, vagy az Adaptáció, mely újfent Oscar-jelölést ért neki.

A 2000-es évek végétől aztán már inkább a lejtő jött, és bizony nem felfelé, ezen pedig nem változtat a november 20-án bemutatásra kerülő Jiu Jitsu sem, melyben főhőseink idegenekkel harcolnak majd a Föld megmentéséért.

Beszéljen inkább helyettünk az előzetes, amely ide kattintva érhető el, míg több információt a filmről itt lehet olvasni.


2020. október 17.

RIDLEY SCOTT ÉS JOAQUIN PHOENIX - ERŐS PÁROS


RIDLEY SCOTT ÉS JOAQUIN PHOENIX - ERŐS PÁROS

Ridley Scott történelmi filmjében is feltűnik majd az Oscar-díjas Joaquin Phoenix, aki Bonaparte Napoleont fogja alakítani. 

A produkció a Kitbag címet viseli majd, aminek gyártása csak sokára kezdődhet meg, mert a 82 éves rendezőnek addig több forgatását is be kell fejeznie, többek között az Alien sorozat újabb darabját, ami egy előzményfilm lesz. Scott emellett seregnyi filmben producerként is szerepel.

A Kitbag (Tarsoly) cím nyilván Napoleon ama híres mondására utal, mely szerint minden katona a tarsolyában hordja a marsallbotot, vagyis a katonai karrier bárki számára elérhető, hogy kellően bátor és harcra kész. 


Phoenixet addig is láthatjuk majd a C'mon, c'mon (Gyerünk, gyerünk) főszerepében  2020. október 16.

McAvoynak ismét szüksége lesz minden színészi tudására


McAvoynak ismét szüksége lesz minden színészi tudására

Christian Carion rendezésében készül el a jövőben a My Son, amelyben a Széttörve és az Üveg sztárja, James McAvoy kapta a főszerepet, és amelyet nem mindennapi módszerrel forgatnak majd le. 

My Son egy 2017-es, azonos című francia thriller remake-je (Mon garçon), a rendező pedig mindkét film esetében ugyanaz. A történet egy apáról szól, akinek elrabolják a fiát, ő pedig egymaga ered a tettesek nyomába, és képes bármit megtenni azért, hogy visszakapja a fiút.

A megvalósításban viszont van egy csavar: McAvoy nem fogja megkapni a pontos forgatókönyvet, a legtöbb jelenetben teljesen improvizálnia kell, míg a többi résztvevő tisztában lesz azzal, honnan hová is kellene eljutni a cselekményben. Érdekesség, hogy anno a francia változatot is így vették fel Guillaume Canet-val.

Részletek


2020. október 15.

A legnagyobb mozihálózat kifogy a pénzből


A legnagyobb mozihálózat kifogy a pénzből

Az AMC mozihálózat, amelyik a legnagyobb mozis vállalat a világon, bejelentette, hogy a COVID lezárások miatt az év végre el fog fogyni a készpénzállománya. Emiatt a személyzetet, a beszállítókat és a biztonságiakat nem fogja tudni fizetni, vagyis önkéntes lezárásra kényszerül.

A világ legnagyobb filmszínházlánca szerint ez év végéig vagy 2021 elejéig fogyhat el a készpénze, ami a intő  jele annak, hogy a COVID-19 járvány mennyire roncsolja a filmipart.

Az AMC Theatres újranyitotta az amerikai mozik több mint 80% -át, mióta a koronavírus-válság márciusban leállította Hollywoodot. De oltás és elegendő új film nélkül a nyitás iknkább veszteséggel jár.

További csapás, hogy a mozikban korlátozzák a pattogatott kukorica kiszolgálását is, ami a mozi vonzerejének egyik fontos kelléke Amerikában.


Részletek a Los Angeles Times-ban2020. október 14.

Chicago 7 - vegyes fogadtatás


Chicago 7 - vegyes fogadtatás

Még a baloldali The Guardian is liberális álomvilágként jellemzi Aaron Sorkin új politikai filmjét, a Chicago 7-et.

Hollywood sikeres forgatókönyvírója, Aaron Sorkin (Szerelem a Fehér Házban, West Wing, Social Network, Molly's Game)  legújabb filmje a polgárok és a bíróság összecsapásának története, ami kemény és drámai, de egyben romantikus is.

"Nyilvánvalóan a trumpi Amerika viszonyaira vetíti a korábbi esetet, és a jogállamot", írja a londoni Guardian. Ez ma már némileg pontatlan kép, de ez nem baj, mert a demokratikus álmokat életben kell tartani. Több ilyen film született már az Aki szelet vet óta, és egyik sem tett rosszat a társadalom gondolkodásmódjának.

Részletek


2020. október 13.

Újra vászonra kerül Kleopátra története


Újra vászonra kerül Kleopátra története

A Paramount Pictures a napokban bejelentette, hogy mozifilmet készít Egyiptom királynőjének életéről, méghozzá Gal Gadot főszereplésével, Patty Jenkins rendezésében.

Az ikonikus uralkodó története nem először kerül a nézők elé, Kleopátrát korábban Elizabeth Taylor formálta meg, nem is akárhogyan. A feldolgozásban – amelynek pontos bemutatódátuma egyelőre nem ismert – a legközelebb a Halál a Nílusonban látható Gal Gadot alakítja majd a királynőt, és Patty Jenkins lesz a direktor.

A két hölgy már dolgozott együtt, a Wonder Womanen (2017) és a Wonder Woman 1984-en, utóbbit a tervek szerint december 24-étől vetítik majd a magyar mozik, amennyiben nem érinti ennek az alkotásnak a premierjét is egy manapság sajnos annyira „divatos” halasztási hullám.

Részletek


2020. október 13.

A START WARS videójátékokon is robog


A START WARS videójátékokon is robog

A Star Wars Squadron nevű játék az eposzi sorozat legjobb jeleneteit mozgatja meg.

A videojátékok történetei még a filmes társaik alatt vannak, de már nem sokáig, mert fejlesztésük folyamatosan zajlik. Felismerés, hogy a „The Skywalker felemelkedése” még úgy készült, mint egy régimódi videojáték, ahol az egyik akciódarab egy nagyobb, kissé nehezebb akciókészlet része, de mostanra már egy folyamatos történetté áll össze. 

Részletek a Los Angeles Timesban2020. október 12.

ÚJRA EGYÜTT A WEST WING STÁBJA!


ÚJRA EGYÜTT A WEST WING STÁBJA!

Aaron Sorkin, az emlékezetes West Wing (Az elnök emberei) sorozat írója, aki azóta rendezőként is rangot szerzett, összetrombitálta a sorozat még élő tagjait egy "aktualizált" találkára.

John Spencer (Leo McGary) már a sorozat idején meghalt, de Toby, Sam, Josh, Charlie és C.J. megjelennek a jelen korra adaptált és aktualizált produkcióban. A főszerepben természetesen az elnök, Martin Sheen, aki idén 80 éves, de nem néz ki annyinak.

Az emblematikus sorozat 1999-2006 között futott, és máig iskolapéldája a "Fehérházas" történeteknek.

Az október 15-én induló 3 részes minisorozatban (CBS/HBO) szerepel majd Barack és Michelle Obama is. 

Aaron Sorkin írója volt a "Szerelem a Fehér Házban", a "Társadalmi háló" és az "Elit játszma" című filmeknek, amiket a FILM NOW is bemutatott. Utóbbit már maga rendezte. 

Jelenleg a Chicago 7 című új filmje számíthat jelentős sikerre.

Előzetes a minisorozatból2020. október 11.

Mel Gibson lövöldöző Mikulásként tér vissza a mozikba


Mel Gibson lövöldöző Mikulásként tér vissza a mozikba

Nem elírás: az amerikai mozik november 13-án mutatják be a Fatman című alkotást, melyben Mel Gibson alakítja a finoman szólva sem szokványos Télapót.

A történet alapján nehéz eldönteni, mennyire érdemes majd komolyan venni az Eshom Nelms és Ian Nelms rendezésében készülő alkotást, és persze az is jó kérdés, a film mennyire akarja majd komolyan venni magát.

A sztori röviden annyi, hogy a 12 éves Billy (Chance Hurstfield) szenet kap karácsonyra a Mikulástól (Mel Gibson), ezért úgy dönt, megbíz egy bérgyilkost (Walton Goggins), hogy végezzen a piros ruhás, régen mindenki által kedvelt öregemberrel. Főhősünk már kiégett, nincs jó formában, ellenben semmitől nem riad vissza, hogy megvédje magát.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, beszéljen maga helyett az előzetes, melyet ide kattintva lehet megnézni, további információ a műről pedig itt érhető el.


2020. október 10.

Hiánypótló alkotás: Tom Hanks végre westernben is megmutatja magát!


Hiánypótló alkotás: Tom Hanks végre westernben is megmutatja magát!

A tervek szerint idén karácsonykor kerül mozikba a News of the World, melyben Tom Hanks egy tízéves kislányt utaztat végig a legvadabb Vadnyugaton, így a saját bőrének óvása mellett vigyáznia kell a leányzó testi épségére is.

A történetet röviden a fent két sor is tökéletesen összefoglalja, legyen még elég annyi, hogy a filmet Paul Greengrass rendezi, akivel a kétszeres Oscar-díjas főszereplő már dolgozott együtt a Phillips kapitány során. A premier jelen állás szerint idén december 25-én lesz, ám az utóbbi napok bemutató-eltolásai alapján ez minden, csak nem biztosra vehető.

Az előzetes ide kattintva tekinthető meg, további részletek az alkotásról pedig itt olvashatók.2020. október 9.

FILM KÉSZÜL REAGANRŐL ÉS GORBACSOVRÓL


FILM KÉSZÜL REAGANRŐL ÉS GORBACSOVRÓL

A film eszmei alapja Reagan elnök híres üzenete a berlini fal előtt Gorbacsov szovjet elnök felé: "Döntse le ezt a falat!"

A forgatókönyvet Ian Martin írja, és a vezető esemény a két elnök helsinki csúcstalálkozója.

Ronald és Gorbacsev megbeszélése, amelyet a hidegháború befejezésének tekintenek, sötét, szatirikus jellegű fordulatot kap az Emmy-díjas Veep írójának köszönhetően. Az író díjakat nyert már az In The Loop, a Sztálin halála és az Avenue 5 forgatókönyveiért.

Részletek


2020. október 8.

Az új Batman, a Dűne, valamint további filmek bemutatója is tolódik


Az új Batman, a Dűne, valamint további filmek bemutatója is tolódik

Több hollywoodi stúdió is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztja az égisze alatt készülő művek egy részének tervezett premierjét.

Úgy tűnik, a 007: Nincs idő meghalni  elcsúsztatása lavinát indított el: napvilágot látott, hogy számos, egyéb film első vetítésére sem kerül sor az előre megjelölt időpontban.

Ilyenek – a teljesség idénye nélkül – az új Batman-mozi (2021. október 1. helyett 2022. március 4.), a részben Magyarországon forgatott Dűne (2020. december 18. helyett 2021. október), és a Minecraft-film is, amelyet eredetileg 2022-re ígértek, de egyelőre nincs kézzelfogható közelségű bemutatódátuma.

Részletek


2020. október 7.

A Bond-film csúszása miatt bezárhat az amerikai és a brit mozik nagy része


A Bond-film csúszása miatt bezárhat az amerikai és a brit mozik nagy része

A világ egyik legnagyobb mozihálózata, a Cinemaworld közleményben jelentette be, a koronavírus-járvány miatti premier-halasztások okán fontolóra veszi, hogy az év végéig bezárja filmszínházait az USA-ban és Nagy-Britanniában.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a 007: Nincs idő meghalni bemutatóját áprilisra tolták, és az sem borítékolható, hogy a karácsony környékére tervezett Wonder Woman 1984 még idén mozikba került. Előbbire reflektálva a többek között a magyar Cinema Cityt is üzemeltető hálózat közleményt adott ki, melyben jelezte, erősen számításba veszi, hogy a már így is tetemes, blockbusterek híján meg aztán pláne méretes bevételkiesései miatt a 2020-as év végig bezárja mozijait a fent már említett két területen (USA és Nagy-Britannia).

A Cinemaworld egyébként Nagy Britanniában abszolút piacvezetőnek számít, míg Amerikában a második pozíciót birtokolja a filmszínházak számát tekintve. A port.hu filmes portál értesülései szerint ez a döntés a Cinema City-hálózatot, tehát a magyar mozikat semmilyen formában nem érinti.

Részletek 


2020. október 6.

A Kókuszpókusz már veri a Tenet-et


A Kókuszpókusz már veri a Tenet-et

Mivel nem készülnek új filmek, az 1993-ban készült Hókuszpókusz felújítása már 2 millió dollárral veri Nolan szuperprodukcióját

Tekintve, hogy nincs új termék a piacon, az 1993-as Halloween-kultusz klasszikus Hocus Pocus újbóli kiadása megszerezte a hétvégi pénztárak első helyét. Ez a hír senkinek nem öröm, mert azt jelzi, hogy a mozinézők még nem készek visszatérni a multiplexekbe, és ez kényszerítette a mozitulajdonosokat, hogy a több mint egy hónappal ezelőtt elindított, a Tenet-hez hasonló, kisebb újraköltségelt filmekre támaszkodjon.

Részletek


2020. október 5.

Christoph Waltz köszöntése


Christoph Waltz köszöntése

Aki 50 felett vette be Hollywoodot – ma 64 éves Christoph WaltzKereken 64 esztendővel ezelőtt született Christoph Waltz, a Becstelen Brygantik Hans Landája, a kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, mi pedig ennek apropóján összeszedtük karrierjének fontos állomásait. Portré.


Christopher Waltz Bécsben látta meg a napvilágot, 1956. október 4-én. Nagyszülei színészek voltak, édesapja, Johannes Waltz díszlettervező, édesanyja, Elisabeth Urbancic jelmeztervező, így – vélhetően mindettől inspirálva – ő sem szakadt el ettől a világtól, és színjátszást kezdett tanulni, először szülővárosában, a Max Reinhardt Szemináriumban, majd New Yorkban, a Lee Strasberg Színház- és Filmintézetben.

Sokáig operaénekes szeretett volna lenni, majd amikor belátta, hogy hangja nem feltétlenül elegendő ehhez, a színházi színészet felé kanyarodott, és több társulatban is megfordult. Ausztriában és Európa több országában számos filmben és sorozatban is megmutatta képességeit, láthattuk például a Derrickben és a Rex felügyelőben is, de az igazi áttörést – mint azt minden bizonnyal a legtöbben tudják – Quentin Tarantino felfedezése és a Becstelen Brygantik hozta meg számára. A 2009-es film bemutatásakor 53 éves volt, és Hans Landa, a „zsidóvadász” SS-tiszt megformálásáért a cannes-i filmfesztivál legjobb színésznek járó elismerése mellett elhódította a BAFTA-t és a Golden Globe-ot is, ráadásul az Oscar-díj is az övé lett – mindhárom a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

A csúcson kell abbahagyni, tartja a mondás, de szerencsére Waltz nem hagyta abba, és azóta olyan produkciókban csillogtatta meg tudását a vásznon, mint – a teljesség igénye nélkül – Az öldöklés istene (2011)Zöld darázs (2011), A három testőr (2011), Django elszabadul (2012), Förtelmes főnökök 2. (2014), Nagy szemek (2014), 007: Spectre (2015), Tarzan legendája (2016) vagy Kicsinyítés (2017). Ezen alkotások közül mindenképp külön említést érdemel a Django elszabadul, amelyben másodszor dolgozhatott együtt Tarantinóval, és amelyben nyújtott alakításáért (Dr. King Schultz fejvadász) – akárcsak első közös munkájuk eredményeképp – az övé lett az Oscar, Golden Globe, BAFTA hármas, mint legjobb férfi mellékszereplő.

Ezzel pedig végrehajtotta azt a bravúrt, hogy minden, a három legrangosabbnak tartott filmes gálán kapott jelölését díjra váltotta, ugyanis az említett szobrocskák begyűjtését leszámítva eddig még nem jelölték egyik Akadémiánál sem. Érdekesség, hogy mindkét díjnyertes performance-a olyan karakter volt, aki hűvös, kimért, megfontolt, és adott esetben kíméletlen. Saját bevallása szerint a színész egyébként is ilyen a való életben (természetesen a kíméletlent leszámítva), így az ilyen játék különösen közel áll hozzá.

A Waltz-rajongóknak nem kell sokáig várniuk, hogy újra láthassák a vásznon (vagy valamilyen képernyőn) az osztrákot, ugyanis a Woody Allen által írt és rendezett Ritkin’s Festivalt épp napjainkban tűzték vagy tűzik műsorra a mozik Európa-szerte, de a színész feltűnik majd a 007: Nincs idő meghalni című James Bond-filmben is (melynek premierjét épp a napokban tolták el tavaszra), és nem nélkülözi majd őt Wes Anderson legújabb műve, a The French Dispatch sem, melynek bemutatódátuma egyelőre még nem ismert.

Reméljük, a jövőben is ilyen aktív marad, mi mindenesetre nagyon Boldog Születésnapot és hosszú karriert kívánunk neki!


POLGÁR GÁSPÁR


2020. október 4.

FÉL ÉVET CSÚSZIK AZ ÚJ BOND-FILM


FÉL ÉVET CSÚSZIK AZ ÚJ BOND-FILM

Az ismét terebélyesedő COVID-19 miatt áprilisra halasztják a "Nincs idő meghalni" bemutatóját

Az új (és Daniel Craiggel egyben utolsó) Bond-film november helyett mintegy fél évvel később lesz élvezhető a mozinézők számára.

A Cary Joji Fukunaga rendezésében készült ikonikus franchise 25. része november 12-én jelentkezett volna az Egyesült Királyságban és november 20-án az Egyesült Államokban.

Az új időpont 2021. április 2.

Az MGM, az Eon Productions és a Universal eredetileg ragaszkodott a novemberi bemutatóhoz, de végül kénytelenek voltak engedni a pénztárak realitásának, látva több mozi bezárását.

Részletek


2020. október 3.

Külföldön szerzi profitját a TENET


Külföldön szerzi profitját a TENET

Az amerikai lezárások miatt Christopher Nolan filmje, a TENET totális csőd az Egyesült Államokban. A nemzetközi piacon viszont valamivel jobban teljesít.

Másutt a „Star Wars: A birodalom visszavág” 40. évfordulójának újbóli kiadása csaknem egymillió dollár jegyértékesítést gyűjtött össze.

Los Angeles és New York nélkül Christopher Nolan Tenet-je 3,4 millió dollárra esett 2850 helyszínről a negyedik játékhétvégén, visszafogott észak-amerikai összértékű, 41,2 millió dollárért. 

A Warner's arra számít, hogy a Tenet amerikai teljesítménye javulni fog, ha a következő napokban vagy hetekben a New York-i és Los Angeles-i mozik újra megnyílnak. Nolan filmjei mindig nagy forgalmat mutattak az ország két legnagyobb filmnéző piacán.

Azonban a kasszák teljes felépülése az Egyesült Államokban veszélybe került, amikor a hollywoodi stúdiók a folyamatos járvány közepette visszaléptek a forgatásoktól. 

Eközben 40. évfordulója alkalmából a Star Wars: A birodalom visszavág újra a nagy képernyőn! Az ikonikus mozi lenyűgöző bevételt gyűjtött 2097 moziból. 

A hétvégén a streamer megnyitotta Aaron Sorkin The Trial of the Chicago 7 című művét 100-130 moziban, de nem adott meg számokat. A film október 16-án debütál a streameren.


Részletesebben


2020. október 2.

Vészjelzés Hollywoodból - haldoklik a mozi!


Vészjelzés Hollywoodból - haldoklik a mozi!

Neves rendezők és színészek figyelmeztetik az amerikai törvényhozást, hogy a koronavírus miatt a moziipar - és ezáltal a filmgyártás is  - végveszély felé halad.

Hollywood segélykiáltása Washington felé


Olyan még nem volt, hogy Hollywood kér segítséget Washingtontól. Ennek inkább a fordítottja létezett évtizedeken át, de a vírus ezt a forgatókönyvet is átírta. "A mozi nélkülözhetetlen iparág, ami a legjobbat mutatja be abból, amit az amerikai tehetség és kreativitás kínál. Nem szabad lebecsülni azt az értéket, amit a filmszínházak jelentenek a helyi közösségek, a kultúra és a gazdaság számára. De most féltjük a jövőjét" - olvasható a Capitol Hill-i törvényhozóknak küldött levélben, amely további járványenyhítéseket kér.

Az amerikai mozik 93 százaléka brutális, 75 százalékos veszteséget szenvedtek el 2020 második negyedévében, miután a filmszínházak gyakorlatilag leálltak a COVID-19 miatt. Bár ezeknek mintegy fele újra nyitott, Hollywood még kénytelen késleltetni a nagyobb őszi megjelenéseket, mert sok mozinéző még nem szánta el magát a visszatérésre. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor fenyeget a kis- és közepes méretű mozik kétharmadának végleges bezárása, ami amerikaiak tízmillióit vágná el a filmélménytől.

A felhívás címzettje Mitch McConnell republikánus szenátusi frakcióvezető és Nancy Pelosi demokrata házelnök. A filmesek azt kérik, hogy - a pártérdekeket félretéve - dolgozzanak ki többlettámogatási rendszert a kisebb mozik számára. 

"A filmszínházak munkahelyek millióit biztosítják a filmgyiparban, de van szerepük a környező éttermekben, sörözőkben és a kiskereskedelemben is. Nagyon fontosak az alulreprezentált csoportok munkáltatásában, köztük a fogyatékkal élők és az először munkát vállalók számára" - áll a levélben. Több tucat befolyásos filmes is csatlakozott a felhíváshoz, köztük Clint Eastwood, Guy Ritchie, Martin Scorsese, Christopher Nolan, Pedro Almodovar, James Cameron, Wes Anderson, Judd Apatow, Michael Bay, Alejandro Gonzalez Iñárritu nevét is.

Maga a filmipar is nehezen tér magához a vírus okozta sokkból, főként, mert a járvány súlyosan érintette Los Angelest és környékét is. Nyáron néhány film és sorozat újra forgatni kezdett, de egy-két nap után ismét leálltak. Több blockbusternek szánt film bemutatója is késlekedett, így kerülhetett például Christopher Nolan Tenet-je korábban a kínai vásznakra, mint odahaza, pedig gyártása már 2018-ban megkezdődött. A 200 millió dolláros költségvetésű film profitjának zöme valószínűleg nem az amerikai piacról fog befolyni.

A rendkívül sikeres Ozark-sorozat főnöke, Chris Mundy erről így beszélt a Variety magazinnak: "Bénító érzés, hogy nem tudunk előre tervezni semmit. Nap mint nap ellenőrizni és tesztelni kell mindenkit. Fogalmam sincs, hogy mi lesz, ha például egy főszereplő vagy többen megbetegednek, és emiatt mindent át kell írni és át kell szervezni. Ilyen helyzetekre, csakúgy, mint más szektorok, a filmipar egyszerűen nincs felkészülve, mert ilyen még sosem volt."

Mundy kérdése még jó ideig a hollywoodi filmgyártók legfőbb rémálma lesz.

Részletek (Hollywood Reporter)


2020. október 1.

A Nagymenők a legjobb maffiafilm


A Nagymenők a legjobb maffiafilm

A Nagymenők (Goodfellas) bemutatásának 30. évfordulóján szavazást tartott a Rolling Stone magazin, és Martin Scorsese műve lett minden idők legjobb maffiamozija.

A közismert nevük „smartguys”, volt, tehát Okosfiúk. De hála Martin Scorsese 1990-es filmjének, amely a hétvégén töltötte be a 30. életévét, jobban ismerjük őket, mint „jóbarátokat”. A maffia-mentalitás kritikája és a maffia katonáinak dühös pszichopatás duzzanatoként való emlegetése, ez az az epikus krónika, amely a bűnösen viselkedő embereket érthetővé tette.

A szavazás részletei


2020. szeptember 23.

Kínai film vezeti a kínai filmbevételi listát


Kínai film vezeti a kínai filmbevételi listát

Nagyon rég esett meg, hogy hazai gyártású film termelje a legnagyobb bevételt a hatalmas kínai mozis piacon.

A 800 (Ba Bai) című alkotás messze megverte Christopher Nolan és a Disney filmjeit is.

Az 1937-es kínai-japán háborúban játszódó és szédületes látványvilágú háborús film, ami nem egészen egy hónapja került vászonra, máris döbbenetes, $423.2 milliós bevételt tud magáénak. A cselekmény egy áruház körül játszódik Sanghajban, ahol 800 kínai katona néz szembe az elsöprő japán túlerővel.

A nagyon várt Mulan (Christopher Nolantól)  a második hétvégén $6.5 milliót produkált, noha kínai helyszíneken készült, de még csak $36.3 milliónál jár az ázsiai országban, és a globális bevétele is még csak $57 millió. 

A 800 előzetese itt


2020. szeptember 22.

Megvannak az EMMY győztesei


Megvannak az EMMY győztesei

A 72. EMMY televíziós gálán már bevezetett és évek óta sikeres sorozatok, de újabbak is kaptak jelölést.

Elsőként a legjobb női színész díja lelt gazdára, Catherine O'Hara (Schitt's Creek) .

A teljes győzelmi lista itt


2020. szeptember 21.

Kik nyerik a 2020-as EMMY díjakat?


Kik nyerik a 2020-as EMMY díjakat?

Az Emmy-díj (vagy egyszerűen csak Emmy, angolul: Emmy Award) az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj. Az első Emmy-díjat 1949. január 25-én adták át. A televíziós produkciók Oscar-díjának is szokták nevezni, rangját tekintve, a harmadik legfontosabb filmes kitüntetésnek számít.

A Hollywood Reporter díj-jósa, Scott Feinberg közzétette előrejelzését a ma esti díjkiosztó várható eredményeiről.

Három együttműködő, de egymástól független szervezet ítéli oda a díjakat:

  1. a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (Academy of Television Arts & Sciences) ítéli oda a díjat a főműsoridős szórakoztató műsor kategóriában (sportközvetítések kivételével)
  2. a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (National Academy of Television Arts & Sciences) ítéli oda a díjat a délutáni műsorok, a sportműsorok, a hírműsorok és a dokumentumműsorok kategóriában
  3. A Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája (International Academy of Television Arts & Sciences) ítéli oda a díjat a külföldi eredetű műsorok kategóriájában.


2020. szeptember 20.

Mi ment meg egy újragyártott filmet?


Mi ment meg egy újragyártott filmet?

John Cusack szerint minden korábbi filmet újra lehet gyártani, feltéve, ha van hozzá elég magas költségvetés is.

A színész választása most egy eredetijében közepes (dicsért és szidott) sorozatra, az Utópiára esett.

Annak olyan fogyatékai voltak, mint az ismeretlen színészek, a nem túl jól kidolgozott forgatókönyv és mindezek az alacsony költségvetés eredményei voltak. "Az ötlet viszont jó, tehát érdemes elővenni és rendesen megcsinálni. Ehhez viszont több pénz kell."'

Az utópisztikus történetben több szereplő beszélget a világot fenyegető veszedelmekről, majd ezek hirtelen elkezdenek való válni.

A film előzetese itt látható


2020. szeptember 20.

Woody Allent imádta San Sebastian


Woody Allent imádta San Sebastian

Az európai újságírók szívélyes tapsa fogadta Woody Allen online  sajtótájékoztatóját új filmjének, a „Rifkin's Festival” világpremierje után.

A film világpremierje pénteken zajlott a San Sebastian-i Fesztiválon. Rendezője Woody Allen, főszereplője Christoph Waltz.

A „Rifkin's Festival” nagy részét finanszírozó Mediapro Stúdió ragaszkodott a spanyol helyszínekhez, és nagyszerűen ment a forgatás Barcelonában, Oviedoban és Avilában. „A San Sebastian-i Filmfesztivál, pedig gyönyörű és bájos" - mondta Allen.


2020. szeptember 19.

Frances McDormand esélyes a 3. Oscarra


Frances McDormand esélyes a 3. Oscarra

A Fargo és a Három hirdetőtábla után a Nomadland lehet az a film, ami megtermi a színésznőnek a harmadik legjobb női alakítás díját.

A Variety magazin előrejelzése szerint McDormand új filmje a NOMADLAND be fogja húzni az újabb Oscart a színésznőnek.


A legjobb filmért az alábbi címek esélyesek versengeni:

"The Father” (Sony Pictures Classics)

“Judas and the Black Messiah” (Warner Bros.)

“Ma Rainey’s Black Bottom” (Netflix)

“Mank” (Netflix)

“Minari” (A24)

“News of the World” (Universal Pictures)

“Nomadland” (Searchlight Pictures)

“One Night in Miami” (Amazon Studios)

“Soul” (Pixar)

“West Side Story” (20th Century Studios)

A további kategóriák előrejelzései elolvashatók itt


2020. szeptember 19.

ITT AZ ÚJ BOND! - de egyben az utolsó Daniel Craiggel


ITT AZ ÚJ BOND! - de egyben az utolsó Daniel Craiggel

Hosszas kínlódás, leállások, újraírt forgatókönyvek és szereplőcserék után a nézők elé kerül a 007 franchise utolsó darabja, ami még Daniel Craiggel vonul fel. Az "ötödik Bond" után még nem tudható, hogy ki folytatja a sorozatot: férfi vagy nő, fekete vagy fehér.

Nincs idő meghalni - ismét egy hangzatos-rejtélyes és kissé semmitmondó Bond cím. Össze is lehet majd keverni a korábbiakkal (Halj meg máskor,. Élni vagy meghalni, A Holnap sosem hal meg, stb.)

A formátum mit sem változott, a technika javult, de azért megőrizte konzervatív vonásait, tehát nem vált valami tech-filmmé.
Új James Bondunk már nyugger, nem aktív ügynök. Békésnek tervezett civil élete azonban hamar megszakad (kábé 129 ilyen dilemmát láttunk már filmvásznon), amikor Felix Leiter, egy régi haver a CIA-tól megjelenik, és segítséget kér egy titokzatos modern fegyverrel felszerelkezett gazember ellen, aki most Rami Malek.

A kötelező "szép nő" szerepében a kubai származású Ana de Armas tűnik fel.

További részletek és videó


2020. szeptember 11.

Jól indult a TENET, de hogyan tovább?


Jól indult a TENET, de hogyan tovább?

Christopher Nolan időhurkos filmje körül a fő kérdés az volt, hogy a közönség visszamegy-e a mozikba a koronavírusos elvonás után. A filmszínházak hónapokig zárva tartottak, és ez a filmstúdiókat is lebénította, akik a folyamatos gyártásra vannak berendezkedve.

Ehhez képest a TENET meglepő erővel robbant be a tengerentúl, 53 millió dollárt produkálva. Az első nap 20 milliót hozott, még az amerikai bemutató előtt. Ez nagyon ígéretes jel arra nézve, hogy streamek és torrentek ide- vagy oda, a közönség nem felejtette el a moziélményt.

Az persze továbbra is kérdéses, hogy maga a gyártás is fel tud-e pörögni a korábbi szintre. Az előjelek jók, a stúdiók szinte szét durrannak a tervektől és a kapacitástól. A szponzorok sem tűntek el, és a színészek, rendezők is rángatják az istrángot.

A Velencei Filmfesztivál a vírus ellenére is lezajlik, és e pillanatban nem látszik akadály a Golden Globe és az Oscar megrendezése előtt sem. 

Részletek


2020. szeptember 10.

ÚJ FELTÉTELEK AZ OSCAR ELNYERÉSÉHEZ: NEM ELÉG, HA JÓ A FILM


ÚJ FELTÉTELEK AZ OSCAR ELNYERÉSÉHEZ: NEM ELÉG, HA JÓ A FILM

Az Amerikai Filmakadémia több ponton is módosította a díjazáshoz feltételül szabott kritériumokat. Ezek eddig is rendkívül szigorúak voltak, de most kiegészültek a polgárjogi és kisebbségi követelések befogadásával.

A feltételrendszer 2024-től lép életbe, hiszen nem lehet ezeket egyetlen hét alatt teljesíteni. Szó van benne azokról az arányokról, amiknek a színészek, a produkciós stáb, a marketing-csapat összetételében meg kell mutatkozniuk a bőrszín, a nem, a fogyatékkal élő emberek vagy a LMBTQ-csoportok javára.

"Úgy hisszük, hogy ezek a szabályok ösztönözni fogják az iparágban immár elmaradhatatlan változásokat" - mondta az Akadémia elnöke, David Rubin és főtitkára, Dawn Hudson.
A szabályok a következő Oscar-ceremóniákon már érvényesülni fognak, de még csak az ünnepséget illetően. A filmek 3 éves türelmi időt kapnak.


2020. szeptember 10.

Kevin Spacey újra bajban


Kevin Spacey újra bajban

Két férfi perelte be Kevin Spacey azért, mert szexuális közeledést erőszakolt rájuk a 80-as években, amikor ők még csak 14 évesek voltak.

A panaszosok egyike Anthony Rapp színész, aki először lépett fel nyilvánosan Spacey ellen, még 2017-ben.

Rapp azt állítja, hogy Spacey bulira hívta őt a lakására. A vád szerint Spacey az ágyra kényszerítette, majd rá feküdt. Rappnak sikerült a fürdőszoba nyitott ablakán át elmeneküni.

A másik, névtelenséget kérő feljelentő a C.D. álnevet viseli. C.D. 1981-ben találkozott Spaceyvel, amikor részt vett a színész színiiskolai óráin. 


További részletek


2020. szeptember 9.

Halle Berry újratöltve


Halle Berry újratöltve

Az 54 éves Berry, aki az egyetlen fekete nő, aki főszerepért Oscart kapott, korábban filmforgatáson sebesült meg, - eltörte három bordáját a „John Wick: 3. fejezet - Parabellum” moziban, anélkül, hogy pontosan tudta volna, hogyan csinálta.

A 2019-es akciófilmből arra emlékszik, hogy nem érzett fájdalmat, majd hirtelen nem kapott levegőt. "Azt hittem, csontrákom van" - emlékszik vissza Berry. „Azt hittem, ez korai csontritkulás. Nem tudtam megérteni, miért történt ez velem, amikor fizikailag alkalmas voltam. ” Az esetet cukorbetegségére vezette vissza. "Hajlamos vagyok a csontokat gyorsabban törni, mint más emberek."

“De most jobban vagyok, mint valaha. Fordulóponthoz érkeztem. Bátrabb vagyok, mint nő, és érzem, hogy jó leszek a történetmesélésben. is. És van sztori bőven." Most még egy várakozó-felépülő biztonsági periódust kell elviselnie, és jöhet új filmje, amit már saját maga fog rendezni.


További részletek és előzmények


2020. szeptember 9.

Vigyázat! Jönnek a folytatások...


Vigyázat! Jönnek a folytatások...

Talán a vírus is szerepet játszik abban, hogy eszelős mennyiségű film kap folytatást vagy tervezik a felmelegítését. A címek és ötletek elképesztőek.

A legmegdöbbentőbb ötlet talán az "Idétlen időkig" (Groundhog Day, 1993), de nem nagyon marad el tőle a Dredd bíró sem.

És már tervasztalon van a Twister-2, a Ready Player One-2, a Sikoly-5, a Mad Max-5 (Charlize Theronnal!!!), és még szakajtónyi.

Akit érdekel a látványos lista, az itt megtekintheti, amit a tervekből és pletykákból jelenleg tudni lehet.


2020. szeptember 1.Összes hír© 2009-2020 DIGI